Doeltreffend,
kostenbesparend én
afspraken met een
groot draagvlak

Veel gestelde vragen

Wat is mediation?

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. Een onpartijdige bemiddelaar, de mediator, gaat samen met partijen op zoek naar de reden waarom er geen oplossing kan komen voor een conflict. Wat zit er achter het conflict? Vaak verhardt het conflict in de tijd en zit er geen of weinig beweging meer in partijen. Als de ruimte is gemaakt kunnen partijen gezamenlijk een oplossing vinden onder de begeleiding van het proces door de mediator.

Wat is in mijn situatie handig? Naar de rechtbank of via de mediator?

Is er nog een bepaalde bereidheid om er samen uit te komen, maar weet je niet wat je verdeeld houdt om het conflict op te lossen. Wil het maar niet lukken. Dan is mediation een hele verstandige stap. De afspraken worden niet opgelegd, maar worden gedragen door partijen samen. Het scheelt tijd en geld. Het resultaat is vaak veel bestendiger, doordat partijen het samen hebben besloten en de uitkomst samen dragen.

Wat doet een mediator?

De mediator begeleidt het proces, de gesprekken. Hij heeft geen oordeel, is onpartijdig. Er moet wederzijds vertrouwen zijn. Een mediator faciliteert partijen om middels het stellen van vragen partijen in beweging te krijgen zodat ze wellicht samen kunnen werken aan en naar de oplossing.

Zijn afspraken die in de mediation gemaakt worden vrijblijvend?

Nee dus. Partijen zitten vrijwillig aan tafel, maar absoluut niet vrijblijvend. De afspraken komen op papier in een vaststellingsovereenkomst. En zijn dus bindend.

Kan mediation naast een rechtszaak lopen?

Ja dat is mogelijk. Ook de rechter kan voorstellen om eerst mediation te proberen. Tijdens de mediation ligt de gerechtelijke procedure stil. De Rechtbank kan ook verwijzen naar Consensus Echtscheiding &Mediation voor lopende familiezaken. Meer informatie hierover klik op deze link. https//

Wat kost mediation?

 De kosten van een mediationtraject liggen meestal aanzienlijk lager dan van een procedure. Het uurloon van onze gekwalificeerde mediators is € 185,-  per uur inclusief btw. Voor de meeste mensen valt een pakketprijs aanzienlijk goedkoper uit. Wij lichten dit graag toe in een kosteloos intakegesprek. Partijen spreken vaak af dat de betaling voor ieder voor de helft zal worden gedragen. Voor mediation kan bij Consensus Echtscheiding & Mediation een toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand) worden aangevraagd, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. 

Slaagt mediation altijd?

Nee niet altijd. Maar het slagingspercentage is hoog. Dat heeft te maken met de bereidheid van partijen om er via de weg van mediation uit te komen. Bij Consensus slaagt meer dan 95% van de trajecten. Wij hebben dit percentage gebaseerd op onze praktijk in de afgelopen 10 jaar.

Worden er eisen gesteld aan de opleiding van de mediator?

aMediator is vooralsnog een vrij beroep. Wel zijn er diverse registers, waar kwaliteitswaarborgen voor mediators vastliggen. De mediator van Consensus Echtscheiding en Mediation voldoen aan de kwaliteitswaarborgen door aansluiting bij de MfN ( Mediation Federatie Nederland). Rob heeft een financiële achtergrond en Financieel EchtscheidingsAdviseur). 

Hoeveel adressen moet ik langs als wij via mediation bij jullie onze echstcheiding willen regelen?

Na de intake, die voor u kosteloos is, gaat het proces lopen. Dat wordt van A tot Z bij ons aan tafel of desgewenst bij u aan tafel geregeld. U hoeft dus niet naar de advocaat en niet naar de rechtbank. Wij voeren onze gesprekken op een externe locatie (Coachhuis De Vliert te ‘s-Hertogenbosch) of bij u thuis. U bepaalt waar de voorkeur naar uit gaat.

Hoe lang duurt het mediationtraject?

Een vraag die we vaak krijgen. Onze ervaring is dat een mediationtraject gericht op het regelen van uw (echt)scheiding gemiddeld genomen 3 maanden in beslag neemt. 

Staat uw vraag er niet bij, stel dan direct uw vraag door hier te klikken.

“Consensus Echtscheiding & Mediation staat voor aandacht, expertise, maatwerk en biedt duidelijkheid over keuzes en belangen in een onoverzichtelijke situatie die echtscheiding heet”