Go to Top

Boekenlijst

Boeken over scheiding voor kinderen van 6 - 8jaar

Een stuk voor mama en een stuk voor papa, over echtscheiding
Auteur: Stefan Boonen

Een stuk voor mama en een stuk voor papa
De ouders van de 5-jarige Lander zijn net gescheiden. Dit weekend gaat hij voor het eerst naar zijn vader in een nieuwe flat en in een nieuw bed. Maar zal Lander wel gaan nu z'n moeder zo verdrietig is? En wat als het leuk is, moet hij het dan vertellen? Lander weet niet hoe hij moet reageren op de situatie. Het liefst zou hij zichzelf in tweeen hakken; een deel voor mama en een deel voor papa. Maakt deel uit van de informatieve serie 'Bij de hand'*, met dit keer 'echtscheiding' als thema. Prentenboek met redelijk veel vlot leesbare tekst met een open einde. De eenvoudige, aquarelachtige illustraties, wisselend in grootte, brengen door middel van de gezichtsuitdrukkingen de sfeer heel duidelijk over. Een verhaal, dat mee kan helpen om tot een gesprek te komen over alle zaken waar kinderen van pas gescheiden ouders mee kunnen zitten. Achterin bevatten twee bladzijdes nuttige, vrij algemene tips voor leerkrachten en ouders, over hoe te reageren en om te gaan met kinderen in dit soort situaties. Voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.
Weekendpapa: een prentenpraatboek over echtscheiding
Door: Nelleke Scherpbier


Weekendpapa
Jesse merkt dat het niet zo goed gaat tussen zijn vader en moeder en dat ze steeds vaker ruzie hebben. Op een avond vertellen zijn ouders dat vader ergens anders gaat wonen. Jesse probeert de scheiding nog tegen te houden door zijn spaargeld beschikbaar te stellen, maar het mag niet baten. Jesse gaat afwisselend bij zijn vader en moeder wonen en praat met ze over zijn gevoelens. Ook op school praat hij met de juf. Prentenboek waarin het thema echtscheiding en de gevolgen voor het kind uitstekend beschreven worden. Het verhaal is duidelijk gestructureerd en prettig geschreven, waardoor het zich goed laat voorlezen. Het verhaal heeft ondanks het thema een positieve toon (de ouders praten met elkaar over de opvoeding van Jesse). De toren van legostenen van Jesse krijgt als de toren van Babel een belangrijke functie in het verhaal. De erg mooie kleurrijke illustraties sluiten goed bij de tekst aan. Een korte inleiding van een pedagoog geeft het belang van het boek weer en korte vragen bieden een goed hulpmiddel om over het verhaal te praten met kinderen. Gedegen en verzorgde vormgeving. Vanaf ca. 4 jaar.
Papa woont in een ander huis
Auteur: M. Fabrega

Papa woont in een ander huis
De ik-figuur (meisje) woont samen met haar ouders in een huis. Ze hebben het fijn samen! Totdat er steeds meer ruzie komt tussen vader en moeder, moeder steeds meer moet huilen en vader op enig moment zijn koffers pakt en in de stad gaat wonen. Haar ouders zijn geen vriendjes meer en gaan in aparte huizen wonen. Verschillende gevoelens krijgen een plekje in het verhaal: plezier samen, verdriet hebben, je schuldig voelen, wennen aan nieuwe dingen en je weer gelukkig voelen. De tekst is eenvoudig en duidelijk. Zonder al te veel opsmuk lukt het de schrijfster om gedachtes en gevoelens van het kind leesbaar en bespreekbaar te maken. De grote, prachtige prenten in zwarte wascolijnen gevuld met ecoline, maken de gevoelens ook nog eens zichtbaar. Het boek sluit af met een pagina met informatie voor ouders. Stevige, vierkante uitgave uit de nieuwe 'Laten we praten over...'-serie* die taal en beelden geeft aan een voor kinderen moeilijke situatie. Boek om (samen) te lezen en vooral te gebruiken als aanleiding voor een gesprek. Maar vooral mooi door de boodschap van veiligheid naar het kind toe: een scheiding is niet de schuld van het kind en vader en moeder zullen van je blijven houden! Vanaf ca. 4 jaar.
De lach hield zijn adem in
Auteur: Margreet Schouwenaar

De lach hield zijn adem in
Jammer dat in dit prentenboek een scheiding zo clichématig wordt voorgesteld: papa vertrekt, mama en twee dochters blijven zielig achter en brengen hun dagen huilend en woedend door, totdat mama besluit de schouders eronder te zetten. Er komt altijd weer een nieuwe dag. Waarom wordt de vader eenzijdig afgeschilderd als de boosdoener? Waarom wordt de moeder als desperate huisvrouw neergezet? Een scheiding is veel complexer dan ‘gaan, treuren en weer opstaan’. Anderzijds kan Margreet Schouwenaar er bewust voor hebben gekozen om de achtergronden van een scheiding niet te benoemen. Zij heeft wellicht veel meer een metaforisch portret van een scheiding willen maken. Haar achtergrond als dichter is duidelijk merkbaar in het lyrische taalgebruik, vol bijvoeglijke naamwoorden en beeldspraak. Nergens zegt ze wat er precies aan de hand is in het gezin. Het is koud en stil in huis, en dat weerspiegelt de kilte tussen de ouders. De prenten in kleur tonen de sfeer in het verhaal: de kleuren zijn duister en somber als het gezin in zwaar weer verkeert, en kleurrijk op betere dagen. Om samen te bekijken en te bespreken met kinderen vanaf ca. 5 jaar.
Van alles twee
Auteur: M.F. Delfos

Van alles twee
De papa en mama van Jordi en Sterre wonen niet meer bij elkaar. Ze hadden te veel ruzie. Sterre denkt soms dat het haar schuld is, maar ze weet niet of Jordi dat ook denkt. Jordi en Sterre vinden én hun papa én hun mama lief. Ze willen ze allebei zien, maar dat durven ze niet te zeggen.
Van alles twee is een therapeutisch verhaal voor kinderen van ongeveer 3 tot 9 jaar.
Het is bedoeld voor kinderen die meemaken dat hun ouders scheiden. Het kan ook als voorlichtingsboek gebruikt worden om kinderen duidelijk te maken wat (echt)scheiding voor hun leeftijdgenoten betekent.
Dit boek is een hulpmiddel om de problematiek uit te leggen en bespreekbaar te maken. Het kan kinderen helpen hun verwarde gevoelens onder woorden te brengen.
De auteur, Martine Delfos, is psycholoog en werkt met meervoudig getraumatiseerde kinderen en volwassenen. Voor de eerste therapeutische kinderboeken ontving zij de Wilhelminaprijs.
Met illustraties van Sjeng Schupp

Boeken over scheiding voor kinderen van 9 - 12 jaar

Het jaar van Victor
Auteur: Aby Bartog

Het jaar van Victor
Op oudejaarsdag bedenkt de 10-jarige Victor (ik-figuur) dat er na ‘een niksig jaar’ nu een geweldig ‘jaar van Victor’ moet komen, maar al snel gaat het mis. Zijn ouders hebben doorlopend ruzie (zijn vader is ontslagen en kan daar niet mee omgaan) en dat mondt na enkele maanden uit in een scheiding. Victor en zijn zus Charlotte zijn het vaak niet met hun ouders eens en dat levert nog meer ruzies op. Op school wordt Victor verliefd op Josien, maar als Josien met Victors beste vriend zoent, levert dat ook de nodige problemen op. De lezer ervaart door de ogen van Victor een jaar uit zijn leven. Het thema scheiding wordt goed uitgewerkt en de personages komen echt tot leven (waarbij vooral de broer-zus relatie erg mooi is). De emoties van Victor, van vreugde bij zijn eerste zoen tot zijn woede als zijn ouders uit elkaar gaan, worden heel invoelbaar beschreven. De dialogen met korte zinnen passen helemaal bij het verhaal en geven de sfeer van de gesprekken goed weer. De herhaling van dezelfde dialogen met verschillende personages is een mooie vondst, maar wordt na enkele keren wel voorspelbaar. Vanaf ca. 10 jaar.
De Dikke Lena Lijstje
Auteur: Francine Oomen

De Dikke Lena Lijstje
Bundeling van de vier boeken over Lena Lijstje. Marleen, enig kind, wordt door haar ouders Lena Lijstje genoemd. Altijd schrijft ze lijstjes met alternatieven, omdat ze maar niet kan kiezen of bang is het verkeerde te nemen. Lena (ik-figuur) vertelt met onderkoelde humor over haar wat neurotische gedachtewereld, waardoor je langzamerhand ontdekt met welke problemen Lena te maken heeft. Het zijn veelal situaties waarin meiden een standpunt moeten bepalen: hoe ga je om met ontluikende borsten, met manieren om verkering te vragen of de scheiding van je ouders als je vader een vriendin heeft? Lena merkt hierdoor dat in het leven onontkoombaar alles verandert, omdat je toch steeds ergens voor kiest. Veel korte, enkelvoudige zinnetjes. Duidelijk maar wel wat klein lettertype. De geestige lijstjes en de grappige, herkenbare zwart-wittekeningetjes van de schrijfster tussen de tekst door verlevendigen het geheel en maken de bladspiegel aantrekkelijk. Een herkenbaar, inspirerend en positief dagboek voor meisjes vanaf ca. 9 jaar.

Boeken over scheiding voor kinderen van 13 - 18 jaar

Oliver
Auteur: Edward van de Wendel

Oliver
Oliver krijgt op een dag te horen dat zijn ouders ruzie hebben. Dat zijn vader iets gedaan heeft om dat te veroorzaken is duidelijk. Oliver heeft moeite hiermee om te gaan, terwijl hij ook zelf ergens mee zit. Samen met zijn neef Bendik en zijn kitten Sadie ontvlucht hij de harde realiteit door naar een vakantiehuisje te gaan. Maar daarmee verdwijnen de problemen niet. Van de Vendel schreef eerder twee boeken* waar Oliver een rol in speelde. In dit verhaal, dat zich vóór die twee boeken afspeelt, heeft Oliver een duidelijke hoofdrol. In afgemeten zinnen wordt een trefzekere psychologische spanning in de onderlinge verhoudingen tussen personages neergezet. Terwijl de focus grotendeels ligt op de misstappen van vader, speelt ook Olivers omgang met zijn homoseksualiteit een sluimerende rol. Zonder voor de lezer aan identificatie te verliezen, wordt dit gaandeweg steeds belangrijker. Zijn uiteindelijke coming out krijgt een ontroerende sleutelpositie in het einde van het verhaal. Dat einde is weliswaar iets te gehaast, maar tegen die tijd hebben verhaal en personages zich allang in je hart genesteld. Vanaf ca. 15 jaar.
Ouders uit elkaar, heb ik dat!
Auteurs:
Lianne van Lith
Marjolijn van Dorp

Ouders uit elkaar, heb ik dat!
Jongeren met gescheiden ouders moeten allerlei beslissingen nemen en kunnen tegen problemen aanlopen, waar zij mee om moeten (leren) gaan. Dit handzame boek is gebaseerd op verhalen van jongeren van ca. 13 t/m 21 jaar en hun (stief)ouders, zowel voor, tijdens als na een scheiding. Zij komen aan het woord in twee of drie pagina's. Deze verhalen bevatten voor jongeren veel herkenbare situaties. Tussendoor worden, veelal in een ander lettertype, informatie, tips en praktische adviezen gegeven. Het handzame boek is aantrekkelijk vormgegeven met ook humoristische kleurenfoto’s. De teksten zijn goed te lezen door de vele gekleurde tussenkopjes en het eenvoudige taalgebruik. De auteurs, een ervaringsdeskundige en een mediator op het gebied van echtscheiding, sporen de doelgroep aan om na te denken over hun eigen situatie en laten tevens zien dat ze in hun soms ongelukkige situatie niet alleen staan. Het boek heeft een duidelijke indeling en is tevens een werkboek met invulpagina's voor een eigen verhaal en het noteren van actiepunten. Mede door de vele tips en praktische adviezen is dit een goede handleiding voor kinderen van gescheiden ouders. Vanaf ca. 13 t/m 16 jaar.

Boeken voor Ouders

Aan alle gescheiden ouders
Auteur: Marsha Pinedo

Een goed boek voor ouders
Dit boek begint met een brief aan alle gescheiden en scheidende ouders. Jaarlijks krijgen 70.000 kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Kinderen vragen om een veilig huis en als het niet anders kan, verbouw het dan samen tot een nieuw huis waar de kinderen weer veilig kunnen wonen. Dit boek is een hartenkreet van kinderen om niet in een vechtscheiding te vallen. Het hele proces van scheiden komt aan bod, maar dan vanuit de positie van het kind en vooral waar het belang van het kind voorop staat. Inhoudsoverzicht: hoe het slechte nieuws te vertellen, wat verandert er allemaal, de gevolgen, het loyaliteitsconflict, communicatie, hoe maak je weer een nieuw gezin. Maak een contract tussen ouders en kinderen. Maak een ouderschapsplan. En een zorg-/contractregeling voor het kind. Een deel gaat over de juridische gevolgen. Het boek staat vol met ervaringsverhalen van vooral de kinderen: 'Je hebt samen voor de kinderen gekozen, blijf dat na de scheiding vooral doen'. Met veel adviezen, tips en oefeningen; het is dus een oefen- en werkboek. Samengesteld door twee vrouwen die zeer betrokken zijn bij dit onderwerp. Aan het einde aanbevelingen door deskundigen die betrokken zijn bij scheidingen. Een waardevol boek, verzorgd uitgegeven met aansprekende zwart-witfoto's.