Go to Top

Echtscheiding en de eigen woning

De behandeling van de eigen woning in een echtscheiding heeft vaak nogal wat voeten in de aarde. Op de eerste plaats heeft de eigen woning met huisvesting te maken. Degene die vertrekt uit de woning moet ergens anders gaan wonen. Daarnaast is het de eigen stek. Kinderen zijn er opgegroeid, je woont er zelf graag. Er is dus ook een emotionele band met de woning, met de plaats. Het gaat over je basis. Daarnaast is het zo dat slechts een der partijen of juist géén der partijen de woning kan overnemen, om financiële redenen. En als de woning “onder water” staat? Dat wil zeggen, als er meer hypotheek op de woning zit dan dat de woning waard is. Hoe ga je daarmee om?

En hoe zit het fiscaal met die woning en wie betaalt wat, terwijl er maar één van beiden in de woning woont. Al deze zaken zijn onderdeel van de besprekingen bij Consensus Echtscheiding & Mediation. Uiteraard dienen we rekening te houden met het huwelijks goederen regime. Hoe ben je getrouwd? In gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden, of je samen woont, een geregistreerd partnerschap hebt of een andere vorm van samenleving. De woning, de huisvesting, het (t)huis is altijd een issue. Indien er bij een van de scheidende partners een wens is om de woning over te nemen, zal Consensus altijd een toetsing laten doen bij het zusterbedrijf Senders Advies, of de hypotheek haalbaar is en of het een reële optie is.

Een van de bedrijven die bij Consensus in het kantoor zit is het “zusje” Raadhuys Makelaars, dat over expertise beschikt voor een waardebepaling van de woning, een taxatie kan maken, of eventueel uw woning kan verkopen dan wel kan helpen bij uw zoektocht naar een nieuwe woning. Ga hier naar www.Raadhuysmakelaars.nl